Efter fødsel, Dyrlægevagten
Katte Fødsler

Efter fødsel

Når katten er færdig med at føde, må man være sikker på, at kattens efterbyrd er afgået. Skulle dette ikke være tilfældet, kan det være nødvendigt at opsøge dyrlæge for at få katten behandlet.

Herefter bør man lade katten være alene med sine killinger, således at der er den fornødne ro til, at mor og killinger kan hygge sig. Senere er det ikke ualmindeligt, at katten vil flytte sine killinger evt. gemme dem i et skab eller lignende. Hvis dette sker, må man, evt. 1 døgn eller 2 acceptere, at katten ønsker at være i fred. 

Senere kan man flytte killingerne tilbage til fødekassen eller kurven, som katten fødte i. 

Efter ca. 10 døgn vil de nyfødte killinger begynde at åbne øjnene og man vil da kunne fornemme, at killingerne bliver meget mere livlige. Når killingerne er ca. 3-4 uger, må man begynde at give dem et fodertilskud. Til at begynde med er det en god idé at, tilbyde et supplerende killingefoder. 

Når killingerne er ca. 8 uger begynder moderen at være mere eller mindre ligeglad med killingerne, det vil sige fravænningstidspunktet bliver påbegyndt.

Hvis man ikke ønsker, at katten skal blive drægtig (gravid) igen, må man allerede 8 dage efter overstået fødsel, tale med dyrlæge om behandling med medicin, 

( p-piller ), således at katten ikke kommer i løbetid.

Hvis man er helt sikker på, at man ikke ønsker flere killinger, kan det tilrådes at lade katten sterilisere ca. 4 – 6 uger efter fødsel (se sterilisation).

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten