Sitemap Partnere


Find lokal dyrlæge

  Skriv dit postnr.

    

 

Ægløsning

Denne artikel:


Æggestokkene sidder i bughulen under 3-4 lænde hvirvel. De har en størrelse på 8-9 mm. Livmoderens længde er 9-10 cm og har en diameter på 3-4 mm.

Den første løbetid kan variere med kattens alder, men første løbetid indtræder som regel, når katten har en vægt på 2,3 - 2,5 kg. Første løbetid kan ses fra katten er tre månder; men det mest almindelige er omkring 6 måneders alderen.
Hvis katten er født i november - december, er det ikke sandsynligt, den kommer i løbetid næste forår, fordi den ikke når at udvikle sig til kønsmodenhed i den lyse tid. Derfor er det ikke ualmindeligt, at katte født i den mørke tid ikke kommer i løbetid før det følgende forår. Dermed kan første løbetid vente med at komme til katten er 1 til 1½ år.

Katte kan blive drægtig til 20 års-alderen; men kuldstørrelsen falder efter katten er fyldt 14 år.

Efter fødsel kan katte komme i løbetid allerede efter 18-26 timer.
Men det er mere almindeligt at løbetid kommer en uge efter fødsel, selvom katten giver mælk til killingerne. Indtræder løbetid ikke på det tidspunkt, kan man forvente løbetid en uges tid efter killingerne er fravænnet.
Ønsker man ikke katten parret igen, skal man begynde med p-piller 7 dage efter fødsel for at være på den sikre side.

Brunst
Når katten kommer i løbetid viser den brunst ved en jamrende miaven, lægger sig og foretager vridende bevægelser med kroppen og er kontaktsøgende. Ophørt ædelyst og urinstrint er ikke ualmindeligt.

Ægløsning
Når katten bliver parret, stimuleres hormonproduktionen, hvilket bevirker, at katten får ægløsning i løbet af 1 til 2 døgn. Nogle katte får ægløsning efter en parring, mens andre skal parres flere gange for at få hormonproduktionen i gang.
Hvis katten derfor kun er parret en gang, kan det være forklaringen på, hvorfor den ikke bliver drægtig.

  • Bliver katten drægtig indtræder fødslen ca.63 efter parring.
  • Bliver katten ikke drægtig, kan man forvente en ny brunst 5-16 dage efter.
  • Bliver katten ikke parret, kan man forvente brunst 5-16 dage efter.
  • Bliver katten parret, men ikke drægtig, kan den blive falsk drægtig efter 35 dage. Brunst vil som regel komme igen efter 8-10 dage.
  • Bliver killinger fravænnet og katten producerer mælk, vil brunst komme i løbet af 7-8 dage
  • Bliver killinger fravænnet og katten ikke producerer mælk, vil brunst komme i løbet af 8-10 dage. 
 

Fødsler

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

 Nellerødvej 29
DK-3200 Helsinge


Bemærk
Informationer på Dyrlægevagten, erstatter ikke dyrlægekonsultation/diagnostisering eller anden form for professionel medicinsk behandling. Artiklerne er ikke et alternativ til at opsøge en dyrlæge eller diagnose for medicinsk behandling.

 

 

 

 


Annoncering
Muligheder for sponsorer og annoncører hos Dyrlægevagten