Tandbørstning, Dyrlægevagten
Hunde pleje & fodring

Tandbørstning

Mere end 85% af hunde over fire år har sygdomme i tænder og mundhule. Det viser sig som en akut eller kronisk betændelse i tandkødet (parodontose), som kan medføre, at hunden taber tænderne. Betændelse i tandkødet medfører lommedannelse mellem tand og tandkød. Herved får bakterier mulighed for at udvikle og forværre sygdommen.

Tandlidelser opdages som regel ved, at ejeren konstaterer brunlige belægninger på tænderne og ved at hunden har en udtalt dårlig ånde fra munden. Hunden kan også have nedsat appetit som følge af ømt tandkød. I nogle tilfælde kan man se blodtilblandet spyt som følge af blødning fra tandkødet.   

Det kan være et problem at lære hunden at få børstet tænder. Det letteste er naturligvis at lære hunden tandbøstning, mens den er hvalp.

Man begynder ganske forsigtigt med at børste kindtænderne i overmunden på den flade, som vender ud mod kinden. Efterhånden bliver hunden fortrolig med det, og man udvider børstningen til andre tænder. Senere kan man forsøge at børste tænderne på indersiden. Man må påregne en tilvænningsperiode på to uger.

Rutinemæssig tandbørstning en gang daglig kan være med til at forebygge tandkødsproblemer og parodontose. 

HVAD KAN JEG GØRE?
Daglig brug af en blød tandbørste sammen med en passende tandpasta er den eneste effektive metode til at kontrollere tandbelægninger samt til at forebygge problemer med tænder og tandkød.

Ud over tandbørstning kan hunden tilbydes tandrensende tyggeben og specialfremstillet tørfoder, som i nogen grad også kan hjælpe med til, at hunden undgår problemer med tænderne. Man kan købe forskellige tandbørster og tandpasta, som er tilsat smagskorrigens, som hunden godt kan lide.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten