Ultralydscaning, Dyrlægevagten
Katte Hos dyrlægen

Ultralydscaning

Ultralyd er højfrekvent lyd, det vil sige frekvensen på lyden er højere end det menneskelige øre kan opfatte.

Ultralyd kan være et hjælpemiddel for dyrlægen til at finde ud, hvad katten fejler. Undersøgelse med ultralyd er smertefri for dyret, og apparatet udsender ioniserende stråler, hvilket betyder, at det ikke er nødendigt at træffe foransanstaltninger, som forhindrer stråling, – altså der er ingen strålingsfare ved at bruge ultralyd.

Hvis man skal undersøge en kat med ultralyd, vil det ofte være nødvendigt at klippe pelsen. Ønsker man at få at vide, om katten f.eks. er drægtig, hvilket kan ske ca. 21 dage efter parring, er det nødvendigt at afklippe hårene på bugen. 

Fordi ultralydbølger let trænger igennem bløddele og væske, er der også mulighed for at undersøge kattens indvendige organer, hjerte, lever, nyrer og andet. Ultralyd vil også kunne be eller afkræfte om katten skal have killinger ca. tre uger efter parring.

Ultralydscanning kan være et værdifuldt hjælpemiddel til undersøgelse af katte, men kan ikke erstatte allerede kendte undersøgelsesmetoder.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten