Parring, Dyrlægevagten
Gnavere Chinchilla

Parring

Chinchilla hunnen bliver kønsmoden i 4 – 8 måneders alderen og har brunst fra november til maj. Indgangen til skeden er dækket af en membran, som forsvinder i forbindelse med brunst og fødsel. Efter brunst og evt. fødsel gendannes denne tynde membran i løbet af få døgn. Man kan se hunnen er i brunst, når skedeåbningen er åben og er mere rødlig end normalt.
Når parringen har fundet sted dannes en prop i hunnens skede. Denne prop, kan være op til 2-3 cm. lang og har som regel et hvidligt, slimet udseende. Proppen består af sæd og slim og bliver siddende i skeden i nogle timer for at hindre sæden i at flyde ud af skeden. Når proppen er afstødt får den efterhånden et gulligt skær og tørrer ind.
Finder man denne prop i buret, er det et tegn på, at parring har fundet sted.
Hunnen er drægtig i ca.111 dage og ungerne er veludviklede med pels, åbne øjne og tænder. Det betyder, at ungerne kan optage føde kort tid efter fødslen. Kuldstørrelsen er 1 – 6, som regel fødes 2 unger. De nyfødte unger har en vægt fra 30 – 60 gram. Hunnen har 6 dievorter.
Ungerne kan fravænnes, når de er 6 – 8 uger gamle.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten