Hårboller, Dyrlægevagten
Gnavere Chinchilla

Hårboller

Hårboller kan ses hos chinchilla og består af hår fra pelsen, som chinchillaen får ned i mavesækken, når den æder sin egen pels. Hårene sammenfiltres til en hård masse i mavesækken til det, som man kalder hårboller.
Chinchilla, som har hårboller, får nedsat eller ophørt appetit. Der kan opstå fordøjelsesforstyrrelser, som bl.a. kan vise sig ved, at dyret får diarré.
Hårboller kan også forårsage nedsat tilvækst og utrivelighed, uden at chinchillaen viser tydelige sygdomstegn i øvrigt.
Det er dog ikke ualmindeligt, at finde mindre mængder af håransamlinger i mavesækken hos chinchilla. Så længe dyret ikke er generet af det, betyder det mindre.

HVAD KAN JEG GØRE?
Hvis chinchillaen viser tegn på manglende appetit, utrivelighed, diarré, så må man undersøge, om det kan være hårboller, som er årsag til problemet.
Man kan forsigtigt føle på mavesækken ved at trykke fingrene sammen bag ribbenene. Hvis man føler en fast klump i bughulen, så kunne det være en hårbolle.
Hvis man vil sikre sig en korrekt diagnose kan en røntgen kontrast undersøgelse være nødvendig.
Man kan forsøge behandling med paraffinolie. Som regel er paraffinolie ikke effektivt. Selvom man forsøger at massere hårbollen gennem bugvæggen, samtidig med indgift af olie, så får man sjældent opløst hårbollen.
Man kan forsøge med kattemalt (læs kattemalt i butikken), som er en pasta, hvori der findes stoffer, som kan opløse hårboller. Man indgiver ½ cm kattemalt 3 -4 gange daglig.
Endelig kan man tilbyde frisk ananas, som også indeholder stoffer, som kan opløse hårboller.
Det kan blive nødvendigt at fjerne hårbollen fra mavesækken ved operation, hvis anden behandling ikke har løst problemet.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten