Loppebekæmpelse, Dyrlægevagten
Hunde hudproblemer

Loppebekæmpelse

95 % af lopperne gemmer sig som æg og larver; mens kun 5 % findes som voksne lopper på hunden.

I følge Statens Skadyrslaboratorium er det katteloppen, som er problemet også hos hunde. Andre typer lopper kan også påvises, herunder hundelopper og lopper fra fugle.

Nogle hunde angribes ofte og kraftigt af lopper, mens andre ikke får lopper eller ikke er generet af dem. Årsagen til denne variation mellem hundene kendes ikke.
Er der lopper på hunden, kan man være sikker på, at lopperne findes overalt, hvor hunden færdes. En loppe kan lægge op til 25 æg i døgnet, hvilket kan forklare et pludseligt “loppeangreb” i hjemmet. Æggene klækkes til larver og larverne udvikler sig gennem et puppestadie til voksne lopper. Ved alm. stuetemperatur sker det i løbet af uger. Ved lave temperaturer kan tidsrummet fra larve til puppe til voksen loppe vare op til et år.

Hvis man ønsker at finde ud af, om hunden har lopper, kan man gøre følgende.
Det letteste er at bruge en tæt kam, helst med metaltænder, fordi plast i reglen ikke er stærk nok til hundepels. Når man redder pelsen igennem, sidder der materiale på kammen. Dette drysser man på et stykket vådt, hvidt køkkenrulle.
Herefter trykker man let på materialet. Hvis man herefter ser en rødtegning på papiret, er det ekskrementer fra loppen (blod suget fra huden på hunden), og man har et sikkert bevis – hunden har lopper.

Loppernes bid kan genere nogle hunde. Loppebid kan udløse en intens kløe- “hunden lopper sig”. – Det kan også give en en kløende eksem, som følge af, at loppens spyt påfører hunden en allergisk hudreaktion – en loppeallergi.

Bekæmpelse
Der findes to typer loppemidler. Det ene er adulticider (adult=voksen), som slår de levende voksne lopper ihjel. Det andet er udviklingshæmmere, som hindrer loppens æg og larver i at udvikle sig. Begge typer medicin kan købes på dyrlægevagten.
Produkterne findes som:

•  spot on –  som dryppes i nakken
•  tabletter
•  spray til pelsen
•  shampoo
•  medicin til injektion

Hvad skal jeg vælge?
Som forbruger kan det være svært at vælge det rigtige lægemiddel.
I de fleste tilfælde vil det være et godt råd at tale med dyrlægen for at få den rette vejledning.

Spot on produkterne dryppes i nakken. Man skal huske, at hundens pels skal være tør, fordi spot on produkterne binder sig til fedtet i huden.

Der findes flere typer tabletter. En type dræber ikke lopperne; men gør dem sterile. En anden type dræber lopperne; men har ikke effekt i længere tid.

Shampoo virker dræbende på lopperne, men virker kortvarigt.

Medicin til injektion skal udføres af en dyrlæge.

Endelig skal det påpeges, at nogle midler også er virksomme mod flåter.

 Relevante produkter i dyrlægevagtens ebutik
Besøg siden:  loppemidler for hund

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten