Husstøvmiden, Dyrlægevagten
Hunde hudproblemer

Husstøvmiden

Husstøvmiden er et lille hvidt dyr, som har 8 ben. Den er 0,1 til 0,6 mm stor, hvorfor den er vanskelig at se med det blotte øje. Voksne mider findes som hunner og hanner. Husstøvmide hunnen lægger 40-80 æg, som klækkes og bliver til en larve i løbet af 1-2 uger. Herefter gennemgår midelarven flere stadier, så den efter 4-8 uger er blevet til en voksen husstøvmide.
Husstøvmiden lever af afstødte hudskæl fra mennesker og dyr.
Husstøvmiden kan fremkalde allergi. Årsagen hertil er, at den voksne husstøvmide via ekskrementer afgiver enzymer, som trænger gennem huden på hunden. Disse enzymer giver en allergisk reaktion, som viser sig ved, at hunden får kløe og hudforandringer.
Husstøvmiden er afhængig af fugt og varme. Den optager fugt gennem huden for at overleve.
Husstøvmiden lever bedst ved temperaturer mellem 17 – 32 gr.C og en relativ fugtighed på 55 – 75%. Hvis den relative fugtighed falder, så vil miden tørre ud og dø. Man skal derfor undgå fugt i boligen. Det gøres ved udluftning i nogle minutter – gerne – 2 – 3 gange dagligt og samtidig sørge for, at boligen er varmet op. Om vinteren er det nødvendigt at holde den relative fugtighed under 45%, hvis man vil undgå husstøvmiden i hjemmet.

Hvad kan jeg gøre?
Man skal undgå fugt i hjemmet. Hvis hunden kommer våd hjem, så tør den. Hundekurv/tæppe bør vaskes ved ikke mindre end 60 gr.C. Miderne kan ikke overleve denne temperatur og de allergi fremkaldende stoffer vaskes ud. Det er vigtigt, at alt tørres efter vask.
Hvis hunden er allergisk over for husstøvmiden, så er det ikke tilrådeligt, at den ligger i dyner. Årsagen hertil er, at dyner, som indeholder fjer/dun ofte huser husstøvmiden.
Dyrlægen vil som regel kunne finde ud af, om hunden er allergisk over for husstøvmiden.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten