Kvalitetsfoder, Dyrlægevagten
Katte Pleje & fodring

Kvalitetsfoder

Katte er en af naturens skabninger, som har ændret sig meget lidt, siden de første gang dukkede op for ca. 30 millioner år siden. Kattedyr kan have forskellige størrelser. Tigere kan være helt op til 4 meter lange, og den lille, indiske, rustplettede kat er cirka halvt så stor som en huskat. Til trods for denne forskel har alle katte én ting til fælles: De er de ultimative rovdyr. De er skabt til at fange og dræbe deres bytte og befinder sig øverst i dyrenes fødekæde. Deres fantastiske hørelse, skarpe tænder, store øjne, knivskarpe klør og stærke krop betyder, at man bliver nødt til at tage katte alvorligt.

Knurhårene, som sidder omkring læberne hjælper bl.a. med at føle. Deres kamouflerende farver får katte til at falde ind i naturen, hvorved de undgår at blive opdaget, når de skal fange byttet. Den lange hale giver balance, når katten springer og angriber byttet.

Katte er naturlige kødædere og et af de få dyr, som spiser få grøntsager eller planter i det hele taget. Uden næringsstoffer, som findes i kød, ville de ikke kunne overleve.
Selvom katte ikke behøver at jage og dræbe, har de stadig det samme behov for kød.

Katte har brug for protein
Proteiner består af aminosyrer, som findes i kød og planter. Selvom katte kan omsætte aminosyrer fra planter, er det ikke tilstrækkeligt at fodre med et vegetabilsk foder. Årsagen til dette er, at aminosyren -taurin -, udelukkende findes i kød og er en betingelse for, at katte kan have normal hjertefunktion,  normal reproduktion og normalt syn.

Katte omdanner en konstant mængde protein til energi hver dag. Det sker automatisk, og processen standser ikke. Ud over behov for protein til energi skal katte også bruge protein for at få organer og muskler til at fungere.
Derfor skal korrekte aminosyrer i korrekte mængder, være til stede i foderet. Det kan opnåes ved den rigtige blanding af vegetabilske og animalske produkter.

En vanskelig affære
Det er ikke let at fremstille kvalitetsfoder til katte. For at kunne få et langt og sundt liv skal katte have over 60 afbalancerede næringsstoffer i deres foder. Afhængig af alder, vægt og generel helbredstilstand har katte brug for forskellige mængder af disse stoffer.

Producenter af kvalitetsfoder bruger mange penge på forskning for at kunne fremstille foder, som er tilpasset kattes forskellige behov. En killing har f.eks. brug for mere energi og protein end en voksen kat. Hvis den voksne fodres med samme foder som killingen, ville den sandsynligvis blive overvægtig og dermed få øget risiko for sygdomme og dermed et kortere liv. 

Ældre katte har øget risiko for nyresygdomme. Derfor har det betydning, at foderet indeholder de rigtige og  kontrollerede mængde mineraler. Ældre katte har en roligere livsstil, hvilket betyder, at behovet for kalorier er mindre end hos unge aktive.

Derfor har det betydning at vælge det rigtige foder, hvor kattens behov er opfyldt.
Der findes mange forskellige typer kattefoder. Foder, som kan hjælpe med at forebygge og kontrollere f.eks. nyresygdomme og blæresten, er eksempler.
Der er efter grundig forskning udviklet fodertyper, som kan afhjælpe forskellige sygdomme og dermed forlænge kattes liv.

Hvorfor korn?
Kattefoder indeholder som regel korn eller ris og kød. Katte er da kødædere, er de ikke?

Jo, men så længe kattens grundlæggende behov for protein er opfyldt, vil kulhydrater fra korn eller ris være en glimrende energikilde. Dette har betydning for meget aktive og diegivende katte, som bruger mere energi end andre. 

Hvorfor fisk?
Foderproducenter bruger både fedt fra pattedyr, fisk og vegetabilske olier. Fedt er en vigtig energikilde, som indeholder omega-3 og omega-6 fedtsyrer.
Disse fedtsyrer har betydning for et normalt immunforsvar. De hjælper også med til at give katte deres blanke pels. Det er sjældent et problem at dække kattens daglige behov for omega-6 fedtsyrer, da disse findes i kød. 

Fiskeolie er en kilde til omega-3, men animalsk fedt, f.eks. fra fjerkræ og svin, indeholder også disse fedtsyrer. Mus og andre små dyr, som er kattes naturlige byttedyr, indeholder også omega-3.

Katte kan omdanne vegetabilske olier som hørfrøolie til omega-3 fedtsyrer. Derfor er der ikke behov for, at kattefoder indeholder fiskeolie. Det er i øvrigt heller ikke almindeligt, at katte fanger fisk i vandløb.

Hvis kattefoder indeholder animalsk fedt og vegetabilske olier som hørfrøolie af god kvalitet, vil kattens behov for omega-3 fedtsyrer være dækket.

A-vitamin
Ud over behovet for et højt proteinindhold i foderet er der andre ernæringsmæssige krav. I modsætning til hunde kan katte ikke omdanne kemiske stoffer (caroten), som f.eks. findes i gulerødder til A-vitamin. Uden A-vitamin vil katte få problemer med syn og forplantningsevne. Fuldfoder af god kvalitet til katte har betydet, at man sjældent ser sygdomme, som skyldes for meget eller for lidt A-vitamin.  

Hvorfor kan min kat kun lide visse fodertyper?
Katte er ligeglade med flotte billeder på dåser eller lækre beskrivelser på poser. Duften fra foderet er det vigtigste. Lugtesansen kan være nedsat, hvilket kan have en negativ virkning på, om katten æder foderet. Faktorer, som kan påvirke lugtesansen, kan f.eks. være sygdomme i luftvejene, forurenet luft og alder.

Foderets konsistens kan have betydning.
Katte kan være kræsne med, hvordan foderet føles i munden. Som regel kan de fleste lide dåsefoder, som er let at tygge, fordi det er blødt. Nogle foretrækker patè-konsistens, mens andre bedre kan lide at tygge på kødfulde stykker.

Tørfoder.
Man skal være omhyggelig, når man vælger tørfoder. Katte foretrækker en sprød eller blødere konsistens. Foderpillerne bør have finmalede ingredienser og en glat overflade. Der må ikke være skarpe kanter, som generer munden. Producenter af kattefoder undersøger hvilke former, størrelser og konsistens, katte foretrækker.

Katte kan godt lide foder, som er syrligt, og har en tydelig smag af kød (for mange katte også af fisk). De er ikke særlig glade for sukker eller søde ting, men reagerer i regelen positivt på salt. Smagen afhænger af ingrediensernes kvalitet og friskhed, produktionsprocessen, korrekt opbevaring og tilsatte smagsforstærkere. Kvalitets kattefoder anvender naturlige smagsstoffer for at gøre foderet velsmagende.

Det er ikke altid let at finde et foder til katten. Duft og konsistens af foderet har indflydelse på, om foderet ædes. Det ikke ualmindeligt, at katte nægter at indtage foder efter et foderskift. Derfor er der katteejere, som kalder katten for kræsen og forkælet.

Man må forsøge at finde et foder, som katten kan lide. Når det er gjort, må man sikre sig, at foderet er af god kvalitet og indeholder, hvad der er trykt og lovet på indholdsfortegnelsen.

Det kan være vanskeligt at bedømme kattefoder ud fra indholdsfortegnelsen på emballagen. De fleste forstår ikke betydningen af indholdsstofferne.

Hvad kan jeg gøre?
Spørg dyrlæger og personale på dyrehospital/klinik, som er uddannet til at forklare om kvalitetsfoder, og hvad det betyder for kattens helbred.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten