Kan katten tåle mælk?, Dyrlægevagten
Katte Pleje & fodring

Kan katten tåle mælk?

Det bliver ofte blandt katteejere diskuteret, om katte kan tåle mælk. Der er faktisk katte, som tåler mælk; mens andre ikke kan omsætte mælkeprodukter.

Hos mennesker kender man samme problem, og her ved man, hvad årsagen er. Når mælken kommer ned i tyndtarmen, skal den nedbrydes for at kunne optages i organismen. For at det kan finde sted, skal mælken nedbrydes ved hjælp af et enzym, som hedder lactase. 

Hvis dette enzym ikke er til stede, så vil katten ikke kunne omsætte mælk, og man vil i mange tilfælde se, at katten får diarré i varierende grad. Årsagen til denne type diarré er, at lactasemanglen medfører en sur reaktion i tyktarmen, hvilket medfører, at absorptionen af vand nedsættes.

Hvad kan jeg gøre?
Tilbyder man katten mælkeprodukter og der opstår diarré, så kan det skyldes mangel på lactase. 

Hvis man fodrer med et lactosefrit foder, altså et foder uden indhold af mælk og mælkeprodukter, så skal diarreén høre op. Sker det, så kan det være mælkeprodukter, som er årsag til diarreén, hvorfor man bør undlade disse.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten