Operationspatienten, Dyrlægevagten
Hunde hos dyrlagen

Operationspatienten

Operationspatienten, DyrlægevagtenNår man har besluttet sig for at lade sin hund operere, er det væsentligste, at man har tillid til det dyrehospital/klinik, som skal udføre operationen.

Hvis man ønsker dyret opereret, er der nogle generelle retningslinier, som man for dyrets skyld skal følge.

Nogle bedøvelsesmidler bevirker, at dyret får udløst brækningsrefleks.

Derfor bør dyr, hvor man har planlagt en operation, altid fastes  – mindst 8 timer, før en bedøvelse påbegyndes. Herved mindsker man risikoen for, at dyret brækker sig under bedøvelsen og får en fejlsynkning.

Selvom bedøvelsesmidlerne er blevet væsentlig bedre i de senere år, er der altid en forskel på, hvordan dyrene reagerer på bedøvelsesmidlerne.

Før bedøvelsen
I de fleste tilfælde vil hunden få en forbedøvelse, hvilket betyder, det vil modtage et beroligende lægemiddel, ½- 1 time før den egentlige bedøvelse påbegyndes.

Når bedøvelsen indledes vil dyrlægen placere en kanyle i et blodkar på forbenet.

Lægemidlet, som bedøver dyret, vil herefter blive sprøjtet ind i blodet, og efter et kort øjeblik, falder dyret i søvn (narkose).

Herefter lægger man en slange i luftrøret og ved dyrets vejrtrækning indføres bedøvelsesgasserne via et narkoseapparat.Det er nu muligt at foretage kirurgiske indgreb uden, at dyret føler smerte.

Under bedøvelsen
Operationspatienten, DyrlægevagtenDyret er i en tilstand, hvor det ikke føler smerte, selvom der udføres kirurgi. Hvis operationen strækker sig over længere tid, vil man ofte tilføre væske (saltvand) gennem en blodåre.

Efter operation
Når operationen er afsluttet, afbryder man for bedøvelsesgasserne. Efter et stykke tid kommer dyret til bevidsthed. Den tid, der medgår før dyret er ved bevidsthed, kan variere ganske betydeligt. Selvom to patienter er blevet bedøvet på samme måde og været bedøvet den samme tid, så kan opvågningsfasen – i tid, variere ganske betydeligt. Årsagen til denne variation er ikke kendt med sikkerhed.

Under opvågningen kan dyret afgive forskellige “drømmelyde”, hvilket  kan forlede andre til at tro, at dyret lider. Under opvågningen forsøger nogle dyr at komme på benene, før bedøvelsesmidlet er helt ude af kroppen.

Når bedøvelsen er ved at være overstået, vil dyret i mange tilfælde modtage en smertestillende medicin, således at dyret ikke føler smerte, når det igen er i vågen tilstand.

I de følgende dage vil dyret modtage smertestillende medicin, hvis det skønnes nødvendigt.

Hvis dyrlægen har syet operationssåret med tråde, som ikke selv forsvinder, vil man sædvanligvis fjerne trådene 10 dage efter operationen.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten