Ved kastration forstås et operativt indgreb, hvor dyrlægen fjerner begge testikler.
Anatomi
Hanhunden fødes normalt med begge testikler nedsteget i pungen. Undertiden ses fuldstændig mangel af nedstigning af den ene eller begge testikler (kryptorchisme). Den kryptorchide testikkel vil ligge i lyskekanalen eller i bughulen.
Kønsdriften
Ofte anskaffer man sig en hundehvalp uden at tænke over, at den hurtigt bliver voksen. En hanhund bliver kønsmoden allerede i 5-10 måneders alderen. Tidspunktet afhænger af race og årstid.
En kønsmoden hanhund markerer sin kønsdrift på flere måder:
- Hunden løfter ben, når den urinerer.
- Urinen kan undertiden lugte stærkere.
- Hunden begynder at søge hjemmefra og kan løbe bort (strejfer).
- Undertiden kan hunden begynde at vise dominans. Er mere tilbøjelig til at deltage i slagsmål med andre hunde.
Hvorfor kastration?
Der kan naturligvis være mange årsager til at ejeren ønsker sin hund kastreret. Det mest almindelige er, at hunden strejfer rundt i kvarteret, og hunden kan undertiden strejfe i så lang tid, at den er borte fra ejeren i flere dage. Årsagen til at hunden strejfer er oftest, at der er brunstige tæver i nabolaget. Det er ikke ualmindeligt, at hunden kan strejfe over mange kilometer. Dette er naturligvis ubehageligt for ejeren, fordi ejeren ikke ved, hvor hunden er, og fordi der kan være risiko for, at hunden kan blive trafikskadet. Endvidere er det ubehageligt for ejeren at blive ringet op, fordi hunden er blevet optaget af andre mennesker og afleveret til politiet.
Der kan også være sygdomsmæssige årsager til at man lader sin hund kastrere.
Hvordan udføres kastrationen?
Kastration er en operation som oftest udføres ambulant, og operationen skal udføres under bedøvelse af en dyrlæge. Testiklerne opereres bort gennem et eller to snit i huden. Hvis operationen forløber normalt, kan hunden udskrives fra dyreklinikken samme dag.
Bivirkninger ved kastration.
Der er en tilbøjelighed til, at kastrerede hunde kan blive en lille smule mere trivelige. Hunden har tilbøjelighed til at tage på i vægt. For at ejeren ikke får sig en “tyksak”, er det nødvendigt at overvåge vægten således, at hunden pludselig ikke bliver for fed. I langt de fleste tilfælde vil man dog kunne få hunden til at holde sin normale vægt ved at fodre den restriktivt. Man kan hos dyrlægen købe diætfoder, som medvirker til at hunden ikke tager på i vægt.
Er det synd for hunden at blive kastreret?
Kastration er et operativt indgreb, som i de dage hvor hunden er blevet opereret, giver en vis iritation i operationssåret. Det vil derfor i langt de fleste tilfælde være nødvendigt at give hunden en krave omkring halsen for at undgå, at hunden slikker i såret.
I løbet af ganske få dage er såret normalt helet, og hunden har ikke flere gener ved det kirurgiske indgreb.
Fordele ved kastration:
- Man undgår at hunden strejfer.
- Hvis der er konstateret sygdom, som kan forbindes med en eller begge testikler, vil det være rigtigt at kastrere hunden.
- Hunden bliver i reglen mere rolig.
- Hunden kan ikke avle længere. (Slipper for nabostridigheder)
Ulemper ved kastration
- Der er øget tilbøjelighed til vægtforøgelse.
- Hunden kan ikke avle længere.
Hvornår kan hunden kastreres?
I princippet kan hunden kastreres, når begge testikler er til stede i pungen. Alligevel vil det være naturligt at vente med at kastrere hunden indtil den er kønsmoden, fordi kønskirtlerne også har en funktion på udviklingen af hunden.