Kemisk kastration af hund, Dyrlægevagten
Hunde hos dyrlagen

Kemisk kastration af hund

Ved kemisk kastration af hund opnår man samme resultat, som ved en kastration. Men resultatet er kun midlertidigt.

Man indgiver et implantat med en kanyle under huden i nakken. Implantatet er på størrelse med et riskorn. Implantatet frigiver et lægemiddel, som i en periode blokerer for produktionen af det hanlige kønshormon testosteron.

Implantatet nedbrydes langsomt og effekten forsvinder, hvorefter hunden får sin normale testosteron produktion tilbage.

Ved denne behandling kan man vurdere, hvordan hunden vil reagere på en kirurgisk kastration, f.eks. om den holder op med at strejfe.

Da kemisk kastration er en midlertidig kastration, kan behandlingen også anvendes, hvor man på et senere tidspunkt ønsker at avle på hunden.

Der findes implantater, som virker i ca. 6-12 måneder. Man begynder som regel med en behandling som varer i ca.6 måneder for at se, hvordan lægemidlet virker på hunden.

Hvis man opnår den ønskede virkning kan man supplere med et implantat, som virker i ca.12 måneder.
Hunden vil kunne befrugte i op til 6 uger efter implantat injektionen. Så man kan ikke lade hunden løbe frit i denne periode, hvis der er brunstige tæver i nærheden.
Ved et 12 måneders implantat kan der gå op til 12 uger, hvor hunden kan befrugte; men til gengæld varer behandlingen mindst 12 måneder.

Ved den kemiske kastration vil testiklerne mindskes i størrelse.

Der kan i enkelte tilfælde i de første 2 uger efter behandlingen ses en øget testosteron produktion, hvorved hunden fortsat viser hanlig adfærd. Dette er normalt og efterfølges hurtigt af et fald i testosteron produktionen, hvorefter hunden opfører sig, som den er kastreret.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten