Mellemørebetændelse, Dyrlægevagten
Katte Øre- & Øjenlidelser

Mellemørebetændelse

Øret udgøres af det ydre øre, mellemøret og det indre øre.
Det ydre øre, som er beklædt med hud, minder om en tragt, hvor den øverste kegleformede del af tragten opfanger lyde, som gennem røret i tragten leder lyden til bunden af tragten, hvor trommehinden sidder.
Trommehinden danner grænsen mellem det ydre øre og mellemøret. Denne membran er tynd og minder i udseende om et trommeskind. Når lyden, som består af lydbølger, rammer trommehinden sættes denne i svingninger. Disse svingninger påvirker øreknoglerne, som sidder bag ved trommehinden med de samme svingninger. Herefter forplanter lyden sig sig til hjernen og lyden opfattes.

Mellemørebetændelse skyldes som regel bakterier, evt. infektion med svampe.
Lidelsen er ikke almindelig hos katten, men kan optræde i forbindelse med en ørebetændelse i det ydre øre. Hvis ørebetændelsen i den ydre øregang griber over på trommehinden, vil denne i mange tilfælde briste, og der er forbindelse til mellemøret.
Mellemørebetændelse kan også opstå, hvis et fremmedlegeme trænger igennem trommehinden f.eks. ved oprensning af øregangen med vatpinde.
Endvidere kan mellemørebetændelse optræde i forbindelse med blodforgiftning, hvor bakterier spredes med blodstrømmen.

En akut mellemørebetændelse, som man kender det fra mennesker, hvor der optræder ømhed og smerte i øret, ses sjældent hos kat.
Selvom man konstaterer en betændelse i mellemøret, så vil katten i reglen ikke være smertepåvirket af denne lidelse. Hvis katten har smerte i øret, skyldes det som regel betændelsen i den ydre øregang.
I sjældne tilfælde kan kattens almene tilstand være forstyrret. Man kan se, at katten har skæv hovedholdning og tendens til at gå i cirkelbevægelse til samme side. Der kan måles let forhøjet temperatur (normal 38,5 – 39,o grader C).

Hvad kan jeg gøre?
Hvis katten har kløe i øret, betyder det som regel, der er irritation i øret. Ofte vil øret have en ubehagelig vammelsød lugt. Man kan forsigtigt oprense øregangen med en vatpind for at se, hvordan indholdet i øregangen ser ud. Hvis man er uheldig eller er i tvivl om man har ødelagt trommehinden ved oprensning, skal man straks kontakte dyrlæge. 
Hvis katten har  skæv hovedholdning skal man straks søge dyrlæge.
Man skal generelt konsultere dyrlæge, fordi dyrlægen kan afgøre, om trommehinden er bristet og dermed afgøre, om katten har en mellemørebetændelse.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten