Døvhed, Dyrlægevagten
Katte Øre- & Øjenlidelser

Døvhed

Døvhed kan være medfødt eller opstå efter sygdom og under uheldige omstændigheder efter medicinering. 

Medfødt døvhed kan skyldes en defekt i hjernen eller i høreknoglerne eller en manglende åbning af øregangen. Mange mennesker har gjort den iagttagelse, at katte med hvid pels og blå øjne, kan have medfødt arvelig døvhed.
Erhvervet døvhed opstår i reglen i forbindelse med en ørelidelse. Hvis der er en betændelse i det ydre øre, kan denne betændelse gå videre til det indre øre. Hvis det sker, kan der være risiko for, at høreknoglerne tager skade og døvhed opstår. 

HVAD KAN JEG GØRE?
Har man mistanke om, at katten er døv, kan man tabe et nøglebundt på gulvet – uden at katten ser det. Hvis ikke katten reagerer på denne pludselige kraftige lyd, er den sandsynligvis døv. Man kan også frembringe en kraftig lyd, når katten sover, og se om den reagerer. Det er ikke muligt at finde ud af, om katten har nedsat hørelse, fordi man ikke har en objektiv undersøgelsesmetode, som kan klarlægge dette. Derfor vil man i mange tilfælde vurdere, at katten er fuldstændig døv.

Medfødt arvelig døvhed kan sjældent behandles, hvorfor disse katte bør neutaliseres, således at nedarvning forhindres.  
Katte, som er blevet gradvis døve, vil udmærket kunne klare sig i vante omgivelser i hjemmet. 

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten