ABC i rigtig pleje, Dyrlægevagten
Gnavere Hamster

ABC i rigtig pleje

Hamsteren  er en lille gnaver. Der findes flere racer, hvoraf guldhamsteren er den mest almindelige. Hannen er i reglen mindre end hunnen. Hamsteren er et nataktivt dyr, som i naturen lever i huler. De er ret temperamentsfulde over for artsfæller, hvorfor det kan være nødvendigt at holde dem enkeltvis.

Det er derfor naturligt, når man holder dem i bur, at lade dem gå alene.

BURINDRETNING
Burets størrelse skal være 70 x 35 x 30 cm. Jo større bur desto bedre.

Fordi hamsteren er mest aktiv om natten, må man forvente der er mest støj fra hamsteren på dette tidspunkt af døgnet. Hvis man ikke kan holde ud at høre denne støj, må buret placeres et sted, hvor man ikke kan høre “larmen” fra hamsteren.
Ligeledes må buret stå et sted, hvor hamsteren kan være i fred i dagtimerne.
Hamsteren ønsker at “stikke” af, hvorfor en betrykkende sikring af buret er nødvendigt. Dette kan gøres med et finmasket ståltrådsnet. Pas på ikke kun at bruge plastikkasser, fordi nogle dyr kan gnave sig igennem dette materiale.

I bunden af buret bør der være et egnet materiale, f.eks. træspåner, som hamsteren kan grave og gemme sig i.
I naturen  laver hamsteren en hule i jorden, så derfor er det en god idé, at indrette buret således, at hamsteren har mulighed for at grave sig til en hule. Man kan for at hjælpe den, lave et lille hus af træ eller andet materiale og placere det inde i buret, således at dyret selv har mulighed for at præge indretningen.

FODRING 
Hamsteren er overvejende planteæder, men kan også æde larver og insekter. Man kan godt tilbyde den melorme, og andre insekter.  Hakket råt kød og andet kød kan tilbydes en til to gange om ugen.Frugt, mælkebøtter,frugtgrene, som ikke er behandlet med plantegift, er også foderemner, som dyrene godt kan lide.

Herudover må det anbefales at fodre dyrene med et færdigblandet hamsterfoder, som kan købes hos nogle dyrlæger og i dyrehandler. Det er vigtigt, der er rigelig med hø af god kvalitet, og selv om hamsteren ikke drikker ret meget vand, skal der være adgang til friskt drikkevand. Man kan evt. sætte en drikkeflaske op på væggen i buret.

Hvis man ønsker at forkæle hamsteren med godbidder, kan man tilbyde den grankogler, nødder, rosiner og lignende.

RENGØRING 
Man skal huske på, at hamsteren elsker at have et forråd. Den har nogler poser på siden af kinden, og kan på denne måde transportere foderet og gemme det. Derfor er det vigtigt at se efter om den gemmer et eller andet. Er det et foder, som er let fordærveligt, må man sørge for at fjerne det dagligt. Til gengæld er hamsteren et renligt dyr. Den placerer sin afføring et bestemt sted, som regel i et hjørne af buret, hvorfor det er let at holde buret rent. Det vil som regel være nok at rengøre dette hjørne en til to gange om ugen. En gang om ugen bør man foretage en hovedrengøring og udskifte bundmaterialet.

HÅNDTERING
Hamsteren skal håndteres dagligt fra de er helt små, hvis de skal blive tamme og lette at fange. Man løfter dem omkring hele kroppen og understøtter bagkroppen. Pas på ikke at tabe dem, fordi de ved et pludseligt fald, let pådrager sig  knoglebrud.

FLERE HAMSTERE SAMMEN
Hamsteren lever for sig selv, hvorfor den har det bedst ved at være alene. I naturen er den kun sammen med andre artsfæller, når den skal parre sig. Der er dog beskrivelser fra ejere, som har mange dyr gående sammen uden problemer. Man må derfor vurdere dyrenes adfærd i den enkelte situation.

AKTIVERING
Hamsteren kan godt lide at være aktiv. Derfor er det vigtigt at tilbyde den noget at gnave i (se fodring). Et egnet materiale til at lave huler i, f.eks en lille træstub eller lignende. Man kan udmærket lege med den udenfor buret; men pas på den ikke slipper væk.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten