ABC i rigtig pleje, Dyrlægevagten
Gnavere Mus

ABC i rigtig pleje

Der findes forskellige slags mus vildtlevende i Danmark. Husmusen er vildtlevende, men er i dag almindelig som kæledyr. Mus er dag – og nataktive dyr. De elsker at bygge rede af tøj og papir, som de bider i stykker.  _x000D_

FODRING
_x000D_
Mus er altædende, men foretrækker dog brød og kornprodukter.
_x000D_
Der erfremstillet færdiglavet gnaverfoder, som kan købes i nogle dyreforretninger. Mus skal altid have adgang til foder, da de hurtigt vil dø af sult.
_x000D_
Det er vigtigt at musene altid har adgang til frisk vand, da de ellers hurtigt kan dø af væskemangel. Man kan købe drikkeflasker. Man kan en gang imellem supplere kornblandingen med lidt frugt eller grøntsager, evt. melorme.
_x000D_
Mus i fangenskab bliver hurtigt overvægtige.  

_x000D_

RENGØRING
_x000D_
Burene skal renses i bund to gange om ugen. Hver gang fyldes op med frisk savsmuld og hø af god kvalitet. En gang om ugen bør burene afvaskes med sæbe, skylles grundigt og tørre helt, før man fylder nyt materiale i. Det er vigtigt at overholde dette, da burene ellers hurtigt lugter (se rengøring og desinfektion).  
_x000D_
Husk at skifte drikkevandet dagligt.  

_x000D_

BURINDRETNING 
_x000D_
Det er praktisk at anskaffe et bur af et kunstprodukt, fordi musene ikke kan gnave sig igennem disse materialer (se burindretning).
_x000D_

_x000D_

HÅNDTERING
_x000D_
Husmus bliver hurtigt fortrolige med at blive taget op. Man løfter dem ved at tage fat i haleroden og sætte dem op på hånden. Brug altid flad hånd. Luk ikke hånden omkring musen, fordi den vil føle sig truet og evt.bide.  

_x000D_

FLERE MUS SAMMEN
_x000D_
Musene er familiedyr, hvorfor de kan gå sammen. Flokkene kan sammensættes, så der kun går en voksen han i hvert bur, med mindre hannerne er fra samme kuld. Man kan normalt sætte flere hunner sammen uden problemer, men det vil være en fordel, hvis de er vokset op sammen. Husk at mus kan få mange unger, og de formerer sig hurtigt.  

_x000D_

AKTIVERING
_x000D_
Når buret har en højde på ca.30cm er der mulighed for opsætte legetøj. Det kunne f.eks. være en karrusel, som musene elsker at løbe rundt i. Endvidere er papir og tøj velegnet til at gnave og gemme sig i.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten