Min islandske vallak har fået konstateret forfangenhed. Nu får han helrunde sko med såler og fyld, og det håber jeg hjælper. Men jeg har meget brug for råd og vejledning omkring fodring, da rigtig fodring er er nøglen til at skåne ham for yderligere gener ved forfangenheden. I første omgang skal han slankes. det har jeg planer om at gøre med halm og roepiller (tilsat vitaminer/mineraler)… men mht. til halmen, hvilken slags skal det helst være: vårbyghalm, byghalm, andet ??? og er der nogle typer halm, som det absolut ikke må være, og hvor meget/lidt må han få?
Mht. lucerne er meningerne tydeligvis delte, nogle siger, at lucerne er gift for en forfangen hest. Andre siger, at det er vældig sundt i små mængder, og at det indgiver hesten en mæthedsfornemmelse og hvilke mængder må han indtage ? Han står på halmstrøelse nu, og han æder nok lidt rigeligt af madrassen. Vil det være bedst at stille ham på spåner ? Jo, jeg har virkelig mange spørgsmål, og der findes næsten ikke noget litteratur om emnet. Jeg ville blive glad, hvis I ville øse af jeres viden på området.
Hilsen
Dorte Sandberg
Dyrlægens svar:
Forfangehed er beskrevet på WWW.dyrlaegevagten.dk, hvor man kan få et indblik i, hvad forfangenhed er. Årsagen til lidelsen er ikke kendt med sikkerhed, men erfaringen har vist at et pludseligt foderskift, kan være medvirkende til, at forfangenhed opstår. Det er rigtigt at førsøge at lindre hesten med et “forfangenhedsbeslag”, men det skal være et rigtigt beslag. En ringsko med sål og pakning vil i mange tilfælde ikke hjælpe tilstrækkeligt.
For så vidt angår fodringen, kan man læse i DYRLAEGEVAGTEN om fodring. Herudover er det rigtigt at græsser, som indeholder meget kløver, kan være medvirkende til at heste bliver forfangne. Byghalm er udmærket som stråfoder, og har ikke en foderværdi ud over det – at tilføre foderet struktur, som er særdeles vigtigt for heste. Rughalm kan ikke anbefales!
Lucerne indeholder mere protein ind halm og græs. Lucernehø kan udmærket bruges, men man bør fodre med afmålt mængde, således at hesten ikke æder for meget, hvilket kan disponere for at hesten bliver forfangen.
Skulle der være yderligere problemer, kan man rette henvendelse til HESTEHOSPITALET HELSINGE tlf.7020 0918, som gerne hjælper med yderlig råd og vejledning.