Burindretning, Dyrlægevagten
Gnavere Rotter

Burindretning

Ofte ser man rottebure, der er alt for små. Da rotter er flokdyr, er det nødvendigt, at de har et bur af en passende størrelse. Går der 2 – 4 dyr sammen, bør gulvarealet være ca. 40 x 70 cm. Endvidere bør der være en højde på ca. 30 cm, således at der er mulighed for at opsætte legetøj. Det kunne f.eks. være en karrusel, som dyrene velvilligt løber rundt i. Man må passe på ikke at ophænge blylodder eller andet blødt metal, som dyrene kan blive forgiftet af.

Endvidere bør foderskåle være af en passende størrelse, således at dyrene ikke vælter skålene, når de sidder på kanten af fodertruget. For at give dyrene friskt drikkevand hele tiden er det en god idé at anskaffe flasker, som opsættes på burets væg. 

Buret kan udmærket sættes i et kælderrum/stald/udhus/garage, hvor der ikke er træk. Det er en god idé at lægge aviser i bunden, og her ovenpå kan man lægge støvfri træspåner, savsmuld -ikke fra fyrretræ.

Der skal altid være friskt drikkevand og endvidere tilgang til fint hø. Hø kan man lægge på bunden af buret. Herudover er det en god idé at lave et mindre bur i buret, hvor rotterne kan gemme sig. Man skal være opmærksom på, at  rotter er gnavere, hvorfor et træbur hurtigt vil kunne gennemgnaves. Derfor er et egnet materiale, som dyrene ikke kan gnave i, en sikkerhed for at holde dem inde i buret.

Husk om vinteren at holde drikkevandet frostfrit. Under hedebølger om sommeren er det nødvendigt at have dyrene, hvor der er god ventilation, skygge samt rigelig tilførsel af friskt vand.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten