Hvordan får jeg min hund med til Sverige?, Dyrlægevagten
Hunde spørg dyrlagen

Hvordan får jeg min hund med til Sverige?

Vi påtænker at tage vores hund med til Sverige, fordi vores nærmeste familie er flyttet derover. Kan det lade sig gøre ? Hvordan skal vi forholde os.

Søren Hansen, Hillerød.

Svar:
Der er en lang række regler, der skal være overholdt, før man må tage sin kat eller hund med på ferie fra Danmark til Sverige. Og det er ikke noget, man ordner på en dag.
Der kan gå lang tid, før alle procedurer er overholdt, og papirerne er bragt i orden. Når først det er klaret, er det blot at vedligeholde tilladelser m.v.
Reglerne ændres løbende. De seneste ændringer er sket i december 2014, så hold dig også orienteret på myndighedernes egne hjemmesider, se Links.

Dyret skal være id-mærket

For at indføre hunde, katte eller fritter fra et EU-land (Danmark) til Sverige skal dyret være mærket med en mikrochip, der overholder en særlig ISO-standard. Hvis dyret bliver kontrolleret ved grænsen, og mikrochippen ikke kan læses, kan dyret blive afvist. Visse dyr behøver ikke mikrochip: Hvis dyret har en tydelig øretatovering fra før 3. juli 2011, behøver det ikke mikrochip.

Dyret skal have gyldig vaccination mod rabies

Dyret skal være vaccineret med en godkendt vaccine mod rabies. Du og dyret kan tidligst rejse 21 dage efter grundvaccinationen. Bemærk at dyret skal være id-mærket og mindst 12 uger gammelt for at få en grundvaccination.

Dyret skal have EU-pas for kæledyr

Dyret skal have et EU-pas, hvor de udførte behandlinger med vaccination fremgår.

Dyret skal anmeldes ved tolden i Sverige

Når du ankommer til Sverige med dyret, skal du henvende dig i tolden. Hvis der ikke er personale, skal du kontakte Tullverket på det telefonnummer, der er oplyst ved grænsen. Hvis du rejser ind i Sverige uden først at kontakte tolden, kan du blive straffet for indsmugling. Hvis du skal fra København til Bornholm via Sverige kan du nøjes med forinden at kontakte Tullverket via nettet. Søg “Införselanmälan av dansk hund eller katt” på Tullverkets hjemmeside.

Ikke længere krav om ormekur

Tidligere var det et krav, at hunden eller katten havde fået ormekur og havde en rabiesantistoftest, men disse krav bortfaldt i 2012 på grund af ændrede EU-regler.

I 2012 bortfaldt også de særlige regler om trasit. Det betyder, at kæledyr der medbringes til Bornholm via Sverige nu skal leve op til de almindelige indførselsregler til Sverige.

Reglerne kan ændres, hvorfor man også kan kontakte:

Den Svenske ambassade
Sankt Annæ Plads 15A
1250 København K

Tlf: 33 36 03 70
Fax: 33 36 03 95

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten