Nyrekolik, Dyrlægevagten
Heste sygdomme

Nyrekolik

Nyrekolik er en sygdom, som ikke har noget med nyrerne at gøre. Sygdommen har mange navne her i landet f.eks. nyrebetændelse, fridagssyge, nyreslag, påskesyge og mandagssyge. Disse betegnelser bliver anvendt her i landet, hvoraf nyreslag dog nok er den almindeligste.

Sygdommen opstår ved overanstrengelse, efter hesten har haft hvile og er blevet  fodret med for meget kulhydratrigt foder (f.eks. korn).

Årsagen til sygdommen er ikke kendt med sikkerhed, men man antager, at det forøgede kulhydrat “indtag” omdannes til mælkesyre, og derved opstår ømhed i muskulaturen.

Nyrekolik opstår ikke umiddelbart efter hesten begynder at arbejde, men på det tidspunkt hvor mælkesyren er akkumuleret i organismen, som regel 15 min. – ½ time efter arbejdet er påbegyndt (kørsel, ridning, konkurrence).

De første tegn på en nyrekolik er, at hesten viser tegn på uro, har en usikker gang i bagpart og falder i sved. Symptomerne kan minde om koliksmerter.

Hvis sygdommen udvikler sig mere voldsomt, kan man se, at hesten bliver fuldstændig stiv på bagbenene. Den kan ikke flytte sig og falder. Derefter er den ude af stand til at kunne rejse sig. Hesten har ofte besvær med at stalde (urinere). Urinen er ofte tydeligt rødfarvet og evt. “porterfarvet”. Derfor troede man tidligere, at lidelsen skyldtes sygdom i nyrerne.

Hvad kan jeg gøre?
Har man mistanke om, at hesten virker mere stiv og øm i bagparten efter kort tids arbejde, må man sørge for, at hesten får fuldstændig ro. Man bør ikke provokere hesten til at gå. Endvidere er det nødvendigt straks at tilkalde dyrlæge.

Kan hesten ikke flytte sig af sig selv, må man rekvirere en transport for på denne måde at bringe den på stald. Hvis lidelsen er så voldsom, at hesten ikke kan rejse sig, vil det være nødvendigt at iværksætte en transport, hvor hesten ligger. I denne situation kan det være nødvendigt at indlægge hesten på hestehospital/klinik, for at hesten kan få den fornødne intensive behandling.

Hvis hesten ikke rejser sig i løbet af et døgns tid, er sandsynligheden for helbredelse ikke stor.

Man skal også huske, at hesten ikke må transporteres, før den er blevet tilset og smertebehandlet af en dyrlæge. (Se dyreværnslov § 13).

Når sygdommen er overstået, hvilket kan tage kortere eller længere tid, er det helt nødvendigt, at hesten langsomt genoptrænes, ligesom det er nødvendigt, at det kulhydratrige foder (korn) øges langsomt. Sygdommens grad kan vurderes ved at dyrlægen udtager en blodprøve og måler hestens muskel og nyreværdi.

Nyrekolik kan ses hos alle racer, og sygdommen kan optræde hos den samme hest flere gange. 

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten