Unoder, Dyrlægevagten
Heste generelt

Unoder

Unoder, DyrlægevagtenUvaner eller unoder kan opstå hos heste i alle aldre. De mest almindelige er

  • krybbebidning   
  • vindslugning   
  • vævning

Årsagen til disse unoder kendes ikke med sikkerhed, men man antager, at uvanerne opstår, fordi hestene “keder sig”.

Uvanerne kan opstå pludseligt og uventet, evt. i forbindelse med flytning, stald- og miljøskift.

Ved krybbebidning sætter hesten fortænderne i krybbekanten, læner sig en smule tilbage og sluger luft (se krybbebidning).

Ved vindslugning har hesten opøvet en bevægelse således, at den kan sluge luft. Undertiden kan man i forbindelse med vindslugning høre en “bøvsende” lyd.

Har disse unoder stået på i længere tid, kan man se et unormalt tandslid på tændernes forflade i overmunden, ligesom muskulaturen foran på hestens hals vil virke mere udviklet og kraftigere end på andre heste.

Vævning
Denne unode kan belaste hestens ben i særlig grad, fordi hesten hele tiden står med hovedet i en pendulerende bevægelse samtidig med, at det ene og det andet forben løftes. 

I andre situationer kan unoden også ses som en bevægelse, hvor hesten uophørligt går rundt i en eller begge retninger i boksen. Man taler her om en “boxwalker”.

Fordi hesten har denne uophørlige bevægelse, er der risiko for, der kan opstå en belastningsskade på hestens ben.

Hvad kan jeg gøre?
Ved krybbebidning og vindslugning kan man pålægge en krybbebidderrem og/eller operation. (Se krybbebidning).

Ved vævning må man tilstræbe at få staldmiljøet forbedret. Det kunne f.eks. være ved at ophænge et eller andet i boksen (en bold eller lignende), som hesten kan lege med. Herudover er eneste mulighed at lade hesten gå så meget på fold eller ridehus som overhovedet muligt.

Undertiden kan man se, at hesten pludselig kan begynde på disse unoder, hvis den flyttes til et nyt staldmiljø. Omvendt kan man også se, at hesten ophører med disse unoder, hvis den kommer tilbage til sit oprindelige staldmiljø.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten