Toxoplasmose, Dyrlægevagten
Katte Sygdomme

Toxoplasmose

Denne sygdom skyldes en parasit (toxoplasma gondii), som blev opdaget i 1908. Parasitten optræder i hele verden og kan leve i alle varmblodede dyr.

Katte og dyr af kattefamilien er slutvært for denne parasit, hvorfor katte tiltrækker sig særlig opmærksomhed i forbindelse med sygdommen til mennesker. Alle katteracer er modtagelig for sygdommen.

Mennesker kan inficeres gennem indtagelse af kød, som er råt eller delvist kogt/stegt og som er inficeret. En anden mulighed er direkte eller indirekte kontakt med katte, som er inficeret, f.eks. uafdækkede sandkasser, hvor børn leger og katten har efterladt afføring.

Sygdommen optræder hos katte i alle aldre; men det er mere sandsynligt, at katte under et år viser tegn på sygdommen. 

Hvis katten bliver syg på grund af toxoplasmose vil den få feber, kaste op og få diarré. Øjenforandringer og måske vejrtrækningsproblemer, kan også være tegn på sygdommen. Endvidere kan man se bevægelsesforstyrrelser af bagparten (slingerhed). Man kan ikke pege på et enkelt tegn, som er entydig for sygdommen, fordi der er variation i sygdomsbilledet.

Hvorfor har toxoplasmose betydning for mennesker?
Når mennesket bliver inficeret med parasitten, kan man blive lidt utilpas, få lidt ømme muskler og undertiden let feber. Under sygdommen dannes antistoffer, hvilket betyder, at man sjældent vil få sygdommen igen. 

Hvis en gravid kvinde ikke har haft sygdommen, har kvinden ingen antistoffer mod toxoplasmose. Bliver den gravide inficeret med parasitten under graviditeten, kan infektionen overføres til fosteret gennem moderkagen, hvorved der er en betydelig risiko for, at barnet fødes med misdannelser. Derfor er det en god regel, at gravide ikke spiser råt kød. Det må også tilrådes ikke at rense kattebakker. Lugning i haver, hvor der færdes katte bør foregå med plasthandsker. 

Mennesker, som lever sammen med katte, har ikke større risiko for at få sygdommen end mennesker, som ikke har med katte at gøre. Hvorfor? – ved man ikke. 

Hvad kan jeg gøre?
Har man en kat, som udelukkende er indekat og som fodres med indkøbt foder, er der ingen mulighed for, at katten kan få sygdommen. 

Er det en udekat, som fanger mus, og dermed ernærer sig af råt kød, er det overvejende sandsynligt, at katten får sygdommen, fordi mus/rotter og andre dyr, som katten æder, i reglen har toxoplasma i sig.

Har man en yngre kat, som virker syg, har øjenforandringer og vejrtrækningsproblemer skal man søge dyrlæge for at få en rigtig diagnose og behandling. Sygdommen kan behandles med medicin; men i nogle tilfælde er behandling uden effekt. 

En undersøgelse af afføringen fra katten kan i nogle tilfælde fortælle, om katten har sygdommen. I andre tilfælde vil en blodprøve kunne hjælpe med til at bekræfte, om katten har eller har haft sygdommen, fordi man kan måle toxoplasma antistofmængden i blodet.

Når katten bliver inficeret med toxoplasmose ,er det ikke sikkert ejeren opdager det, fordi der kan være en betydelig variation i sygdomsbilledet. Hvis katten har været inficeret og er kommet sig over sygdommen, vil katten være beskyttet mod sygdommen resten af livet.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten