Parringstidspunkt, Dyrlægevagten
Hunde fødsler

Parringstidspunkt

Parringstidspunkt, DyrlægevagtenUndertiden kan det være vanskeligt for hundeejere at afgøre, hvornår det bedste tidspunkt er for at få tæven parret. Det mest almindelige er, at tæven lader sig parre i 2. uge af løbetiden, som normalt varer ca. 3 uger.

Går tæven sammen med en hanhund, vil “naturen” normalt klare det selv. Når tæven er i brunst, vil man se, at kønslæberne er hævede, ligesom der ses et hvidligt udflåd fra skedeåbningen. Ofte vil hunden også bloddryppe fra skeden.

Har man ikke en hanhund til rådighed, og ønsker hunden insemineret, er der mulighed for at søge hjælp og vejledning hos dyrlægen.

Et skedeskrab vil kunne afgøre, hvor tæven er i sin brunstcyklus. En anden mulighed vil være at se ind i tævens skedeåbning, og endelig er der mulighed for at få foretaget en måling af drægtighedshormonet ved en blodprøve. En eller flere af disse undersøgelser vil kunne klarlægge det optimale tidspunkt for parring/insemination. Undersøgelserne udføres uden at tæven føler smerte.

Det bedste tidspunkt for parring og/eller insemination er 24 – 48 timer efter ægløsning.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten